Werkplaats

De poort van Thoets leidt onder de huizen aan de Nassaukade door naar de werkplaats, bestaande uit de drukkerij, natte cel en verschillende privéateliers.
De drukkerij is het middelpunt van Thoets. Hier staan de verschillende persen opgesteld, lithostenen, papiertafels, ladekasten, verwarmingstafel en alle drukbenodigdheden. In een droogrek liggen net vervaardigde werken te wachten op hun lijst met passe-partout.
Sinds 2007 is ook de zeefdrukruimte te vinden in de drukkerij. In verband met het belichten van de zeefdrukramen hangt er een verduisteringsgordijn.

Aan de drukkerij grenst de “natte cel”. Dit is de plek voor het vieze werk. De greintafel voor lithostenen is er bijvoorbeeld te vinden. Het is ook de ruimte waar water- en zuurbakken kunnen staan, waar gom gemaakt wordt voor lithografie en waar de stuifkast gevuld met harspoeder staat voor het maken van een aquatint. Ook (houten) lijsten kunnen hier worden gemaakt.

Rondom de gemeenschappelijke werkplaats bevinden zich vier individuele ateliers. Deze zijn in gebruik door leden van Thoets. Twee grenzen aan de drukkerij en twee hebben hun eigen ingang. De overige kunstenaars hebben een eigen werkplek binnen de drukkerij.

Alle materialen en persen zijn persoonlijk eigendom van de grafici die er werken. Begonnen met één kleine etspers, is het atelier inmiddels uitgegroeid tot een grafische werkplaats die volledig geoutilleerd is voor het beoefenen van steen-, diep-, hoog- en zeefdruk.

Meer informatie over:

* persen
* technieken
* gasten